Stichting Accessibility: autoriteit in digitale toegankelijkheid

Stichting Accessibility is het expertisecentrum op het gebied van digitale toegankelijkheid in Nederland. Ze ondersteunt organisaties bij de ontwikkeling en het beheer van toegankelijke websites en applicaties. Alle websites in Europa worden de komende jaren verplicht digitaal toegankelijk. De eigen website is het visitekaartje en ingang voor bedrijven, organisaties en instanties die kennis en expertise willen inwinnen of met de stichting in contact willen komen. 

De website van Stichting Accessibility is hét visitekaartje voor digitale toegankelijkheid en een schoolvoorbeeld voor bedrijven, organisaties en instanties. LimoenGroen is leverancier van websites en online applicaties die digitaal toegankelijk zijn.

Uitdaging

De oude website sloot niet meer aan bij de gebruikersgroepen en behoeften van Stichting Accessibility. Een nieuwe informatiestructuur was nodig. Dit gaf ook meteen de mogelijkheid voor zoekmachine optimalisatie en het upgraden van het CMS. Bij de start van het traject heeft aantal teamleden een certificaat behaald, begeleid door experts van Stichting Accessibility. In die training zijn uitgebreid de WCAG 2.1. richtlijnen behandeld, evenals WAI-ARIA en diverse testingtools.

design website accesibility

Het resultaat

De website is gerealiseerd in Drupal, dat vanuit de architectuur is voorbereid op toegankelijkheid. Uiteraard is de nieuwe website ook onderworpen aan een onafhankelijke audit (onderzoek) om duidelijkheid te krijgen over de toegankelijkheid van de website. Bij de toetsing worden de WCAG-evaluatiemethode en de WCAG-richtlijnen gevolgd, de wereldwijde standaard op het gebied van digitale toegankelijkheid.


Om aan WCAG 2.1 AA te voldoen is vanaf de start van het project een aantal tools ingezet. Om snel en eenvoudig een set pagina’s te testen, hebben we gebruik gemaakt van pa11y Onder water maakt deze tool gebruik van HTML Codesniffer en aXe. Daarnaast is na elke story een manuele test verricht, waarbij extra aandacht uitgegaan is naar toetsenbord toegankelijkheid. Met hulp van de experts van de Stichting is ook getest met meerdere screenreaders. Door samen op locatie te werken, konden we direct na het testen verbeteringen doorvoeren om tot een mooi resultaat te komen.