Soa Aids Nederland: sneller de juiste informatie, sneller in actie

Soa Aids Nederland is onderdeel van Stichting Aidsfonds – Soa Aids Nederland. Door het bij elkaar brengen van kennis, onderzoek en praktijk helpen ze zowel publiek als professionals om hiv en andere soa’s te voorkomen, op te sporen en/of te behandelen.

Weergave design Soa Aids

Uitdaging

De website van Soa Aids Nederland voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. De techniek was verouderd, en de site was niet goed toegankelijk op mobiele apparaten. Bezoekers klaagden over slechte vindbaarheid en verouderde content. Er was behoefte aan een heldere structuur die beter onderscheid maakte tussen algemene informatie en informatie voor professionals. Daarnaast werden specifieke risicogroepen in het publieke deel van de site niet doorverwezen naar content op maat. Daardoor misten zij cruciale informatie en kon Soa Aids Nederland hen niet effectief bereiken.


 

Inzicht in behoeften als basis voor de website

In werksessies met stakeholders en beslissers bepaalden we persona’s en toptaken en stelden prioriteiten vast. Deze inzichten valideerden we met data en gebruikersonderzoeken. Het resultaat was helder: de meeste bezoekers zochten antwoord op vragen als Heb ik een soa? en Waar en hoe kan ik me laten testen? Op basis hiervan bepaalden we de flows en structuur. Tests met gebruikers, gesegmenteerd naar risicogroep, bevestigden dat alle bezoekers dezelfde patronen volgden. Dit maakte het mogelijk om de website vraaggestuurd in te richten, volledig gericht op de toptaken.

Weergave van desktop en mobiele website Soa Aids

Onze doelstelling is om soa’s en hiv drastisch te reduceren. Relevant zijn voor al je bezoekers is hierbij essentieel. Daar draagt niet alleen ijzersterke content aan bij, maar ook een relevante structuur en juiste keuzes die hiertoe leiden. PuurLimoen heeft ons daar uitstekend bij geholpen.

Sjuul Pol, Soa Aids Nederland

Het resultaat

De vernieuwde website draagt actief bij aan het terugdringen van soa’s door zowel professionals als het publiek te betrekken. Professionals kunnen elkaar en het publiek beter informeren met content op maat, specifiek afgestemd op risicogroepen. Het publiek zelf speelt een rol in bewustwording en gedragsverandering door toegang tot relevante en participatieve content. Het ontwerp van elke pagina is afgestemd op de contentstrategie, met een focus op het activeren van zowel professionals als het publiek om samen soa’s tegen te gaan. 

Weergave desktop design Soa Aids