
© Markus Spiske op Unsplash
Levvel de specialistische jeugdhulp: voor kinderen, jongeren en gezinnen
Levvel is dé specialist voor jeugd en gezin. Ze helpen kinderen, jongeren en (pleeg)gezinnen in lastige situaties weer op weg. Zodat ze met een stevige basis de toekomst tegemoet kunnen. Ze hebben zorgvuldige aandacht voor wat kinderen, jongeren en gezinnen écht nodig hebben. Intensief samenwerken met ouders, familieleden en andere mensen uit de omgeving van een gezin en andere hulpverleners, hoort daar ook bij. Samen zoeken zij naar de best passende hulp, ook als dat betekent dat we soms van de regels moeten afwijken.
Inzicht
Om de organisatie en de manier van werken van Levvel écht goed te begrijpen, organiseerden we een cardsorting-sessie. Per doelgroep vroegen we medewerkers van Levvel – die hun doelgroepen als geen ander kennen – om zoveel mogelijk post-its te vullen met behoeften, wensen en vragen die volgens hen spelen binnen die groep.
Vervolgens bespraken we de uitkomsten gezamenlijk en sorteerden we de kaarten in categorieën. Deze stap was cruciaal: door samen te clusteren en verbanden te leggen, ontstond er niet alleen een gedeeld begrip, maar ook een solide basis voor de informatiearchitectuur.
De inzichten uit deze sessie vormden de leidraad voor het bepalen van de nieuwe menustructuur van de website.
Frisse draai
Bij een nieuwe informatiestructuur hoort natuurlijk ook een visuele update. We gaven de branding van Levvel een frisse, eigentijdse uitstraling en trokken de bestaande stijlelementen verder door voor meer samenhang. Tegelijk brachten we meer hiërarchie aan in de opbouw van de pagina’s, wat de gebruiksvriendelijkheid ten goede komt.
Daarnaast voegden we essentiële elementen toe die niet mochten ontbreken — zoals een duidelijk contactblok — zodat bezoekers sneller vinden wat ze nodig hebben.
Het resultaat
Bij het ontwerpen van de nieuwe site hebben we extra aandacht besteed aan toegankelijkheid. We testten de kleurcontrasten zorgvuldig en zorgden ervoor dat alle elementen voldoen aan de minimale contrastverhouding volgens de WCAG-richtlijnen. Zo zorgen we ervoor dat ook gebruikers met een visuele beperking de site zonder problemen kunnen gebruiken — wel zo inclusief.
Het resultaat is een toegankelijke en gebruiksvriendelijke website, waarin bezoekers moeiteloos hun weg vinden. Door ingangen per doelgroep aan te bieden, komen ze snel uit bij de informatie die voor hen relevant is.